Всички знаем, че съществуват много различни видове мед, но този от манука се смята за най-мощният сред тях. Пчелите произвеждат мед от манука с отлични медицински качества от нектара на ароматните цветове на храста манука, разпространен в Нова Зеландия.

Медът от манука е използван още от древното минало, като средство за терапия на редица заболявания. В края на 19 век, изследователи открили, че притежава естествена антибактериална активност.

Сред най-важните антибактериални компоненти на меда от манука е метилглиоксал – произлизащ от друго съединение (дихидроксиацетон), което се открива в големи концентрации в нектара на цвета манука. Смята се, че колкото по-висока е концентрацията на метилглиоксал, толкова по-силен е антибактериалният ефект на меда. В зависимост от това, производителите на меда са разработили скала отразяваща активността на меда от манука.

През юли 2010 година няколко холандски учени публикуват доклад за новооткрита съставка в меда със силно антибактериално действие – дефензин. Това вещество се съдържа в естествено състояние в човешкия организъм и притежава силни и широкоспектърни противомикробни свойства, което го прави съществена част от вродената имунна защита на организма. Дефензинът и останалите съставки на меда могат да играят голяма роля в превенцията и лечението на бактериални инфекции, устойчиви на антибиотици.
Сред богатия избор, медът от манука е един от най-полезните за здравето. Той е тъмен на цвят и има гъстата консистенция на карамел. Продава се в напълно необработен вид, за да се запазят и най-крехките му ценни съставки. Той е най-богатият мед на витамини, минерали, аминокиселини и антиоксиданти, пише още Фрамар.

Външно приложение на мед от манука

Едно от основните приложения на меда от манука в медицината е за лечение на рани, леки изгаряния и кожни раздразнения, включително:
за инфектирани или неинфектирани рани, рани вследствие на диабет, венозни язви на краката, изгаряния от първа и втора степен, ухапвания от насекоми;
акне, екзема, псориазис, микоза, херпес.

Външно медът от манука се прилага, като се намазва на тънък пласт върху разранената кожа, 1-2 пъти дневно, до оздравяване. Още по-лесно е да бъде нанесен върху марля, която след това се поставя върху раната. Нужна е 1 супена лъжица мед за рана от 5 см. След нанасянето му може да се появи временно усещане за парене и щипене.

Как действа на раните?

1. Има свойството да изсушава кожната лигавица и така лишава патогенните бактерии от вода, нужна за нарастването им.
2. Притежава киселинност, която възпира развитието на бактериите.
3. Отделя слаба кислородна вода с бактерицидно действие.
4. Съдържа органични съставки, които действат комбинирано срещу инфекциозния процес.

Вътрешно приложение

Превенция и подпомагане на терапията на злокачествени заболявания;
Намаляване на стойностите на „лошия” холестерол;
Намаляване на системно възпаление – при простуда, грип, кашлица, възпаление на венците, афти и кариеси;
Подсилване на имунната система при възпалителни процеси на различни органи;
Лечение на инфекции на очите, ушите и синусите;
Лечение на стомашно-чревни нарушения – при киселини и болки в стомаха, гастрит, язва на хранопровода, раздразнено дебело черво. Приемът на една супена лъжица мед от манука през устата, помага за успокояване на гърлото и храносмилателния тракт.

За поддържане на общото здравословно състояние, мед от манука може да се консумира както всеки друг вид мед.
Все още обаче, ясни доказателства относно наличието или липсата на ефект от приложението на мед от манука при тези условия, липсват.

Как да изберем мед от манука?

Можем да се ориентираме за силата на антибактериалното му действие по мерителна система, наречена уникален манука фактор (UMF, Unique Manuka Factor), като стойностите варират от 0 до 40, обикновено означавани като 10+, 20+,…40+. Стойностите под 10, обикновено приближават антибактериалната активност, близка до тази на останлите видове мед. Идеалната стойност е между 10 и 20. За по-драстичен ефект се използва мед с индекс над 20.

Ще се радвам да се присъедините във Фейсбук страницата ми www.facebook.com/thepassioninmylife/ и в Инстаграм профила на блога – www.instagram.com/thepassioninmylife/.