Според думи на Петър Дънов, “житното семе е емблема на душата, но трябва да е пълнозърнесто”. Що се отнася до диети, аз не съм техен почитател, изобщо даже. Но когато говорим за пречистване на организма, думата диета придобива друг смисъл.

И така, преди да започнете житната диета, трябва да се съобразите със здравословното си състояние, а ако имате хронична болест задължително се консултирайте с лекар. По принцип прочистването се препоръчва през февруари, но много често има грипни епидемии, което може да се окаже пречка, затова се уверете, че сте напълно здрави. Тъй като част от пшеницата на нашите пазари може да е ГМО е добре да употребявате био или такава с ясен произход. Също така е добре да знаете, че диетата не се препоръчва на хора, които имат непонозимост спрямо глутен. Препоръчително е да употребявате преварена вода.

Според оригиналната рецепта на Дънов диетата се прави през февруари, веднага след пълнолуние, като е препоръчително денят да е сряда. Може да се направи в друг ден от седмицата, но не по-късно от третия-четвъртия ден след пълнолуние. Ако пълнолунието се пада в края на месец февруари, то режимът не бива да започва през март, а се взима пълнолунието в края на януари. Ако сте започнали диетата в края на февруари, можете да я продължите през март. Тя продължава 10 дена, през които трябва да пиете много вода. По време на диетата не трябва да консумирате сол, цигари и алкохолни напитки.

Диетата трябва да протича като от вечерта се измива 100 грама пшеница, затваря се в термос с 3 чаени чаши вряла вода и се оставя да престои цяла нощ. На сутринта, половин час преди закуска, течността се изпива, като се комбинира с мед и лимон на вкус. Тя е много питателна и може да се пие като лечебно средство за успокоение на нервната система. Зърното трябва да е омекнало, дори леко разпукнато, но не преварено. Дозата се разделя на 3 части и се яде бавно, като се сдъвква по 99 пъти. Преди да започнете да се храните можете да кажете формулата “Гоподи, приеми ме в лечебницата на природата за 10 дни”. Добре е тази полезна съставка да се комбинира с други полезни храни като мед, орехи, ябълки. Освен първата чаша сутрин, другите е добре да комбинирате с поне 2 чаши топла преварена вода с лимон и мед, които да изпивате бавно, за да се насладите на всяка глътка.
Захранването е много важно, тъй като тялото се е чистило от отрови няколко дена и не бива да се претоварва. В края на диетата можете да хапнете супа от литър и половина леко подсолена вода, 3 картофа, магданоз и лук. Тази супа се консумира през целия ден, а в другите няколко дена хапвайте плодове и зеленчуци, без подправки и хлебни храни. По някое време можете да усетите “лечебна криза” с глад, главоболие и умора, които могат да се редуцират с консумация на 2 чаши преварена вода, мед и орехи. Ако се почувствате недобре по време на диетата, можете да я съкратите.

Ще се радвам да се присъедините във Фейсбук страницата ми www.facebook.com/thepassioninmylife/ и в Инстаграм профила на блога – www.instagram.com/thepassioninmylife/.